"FUNCTIONEER VANUIT RUST EN FOCUS"

null

Wat is Neurofeedback?

Wat is het?
Het brein is het centrum van ons Centraal Zenuw Stelsel. Het is een intelligent commando- en controlecentrum en de verbinding met al onze lichamelijke en psychische processen en de wereld om ons heen. Het is briljant ontworpen om zenuwcellen (neuronen) met elkaar te laten communiceren en zichzelf te reguleren. De hersenen spelen dus een centrale rol in ons geestelijk en lichamelijk welzijn.

Neurofeedback Trainingen leren de hersenen hun volledige potentieel te benutten. De effecten hiervan zijn op alle lagen prettig merkbaar: fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel.

Hoe werkt het?
Je hersenen bestaan uit zenuwcellen, ook wel neuronen genoemd. Neuronen zijn boodschappers die informatie van A naar B doorgeven via synapsen. Een synaps is het punt waarop twee neuronen met elkaar kunnen communiceren. Bij het contactpunt komt er een chemische stof vrij in de vorm van een klein elektrisch stroompje. Door de enorme snelheid van communiceren vormen de stroompjes een ritmen. Met behulp van sensoren, die op de hoofdhuid worden bevestigd, wordt de elektrische activiteit van de hersenen zichtbaar in de vorm van hersengolven. De ritmen (frequenties) van deze hersengolven worden geassocieerd met een bepaalde mentale staat. Zo produceer je snelle hersengolven wanneer je goed gefocust en geconcentreerd bent en trage als je wat dromerig en moe bent.

Telkens wanneer disbalans of instabiliteit in het centraal zenuwstelsel optreedt, maakt een feedback stimulus de hersenen hierop attent. Neurofeedback levert feedback door kleine onderbrekingen of haperingen mee te geven aan het geluid van muziek die je tijdens een sessie beluisterd. Dit gebeurt exact op die momenten waarop bepaalde hersengolven uit balans treden. 

Met behulp van de feedback en dankzij het groot zelflerend vermogen heroriënteren de hersenen zich en vinden de neuronen een meer evenwichtig en stabiel patroon. Ze reorganiseren zichzelf en laten oude, ineffectieve patronen los.
Terwijl de hersenen en het Centraal Zenuwstelsel samen flexibiliteit en veerkracht ontwikkelen, omschrijven veel cliënten dit als een gevoel van stabiliteit.

Wanneer we in staat zijn om voortdurend beslissingen te nemen en zonder zorgen te reageren, gebruiken we ons brein optimaal. Neurofeedback geeft ons de mogelijkheid om operationele informatie te ontvangen (feedback) en te leren van deze informatie. Het is een dynamische, non-lineaire vorm van neurofeedback. Hierdoor is voor de training geen diagnose of voormeting nodig. Het systeem biedt het brein namelijk de nodige informatie (feedback).

Deze training gaat door tot de cliënt het vermogen heeft ontwikkeld om dat gevoel van stabiliteit over de sessies heen te dragen, en in de toekomst, dit gevoel behouden kan worden, onafhankelijk van de Neurofeedback.

Voor wie is het?
Neurofeedback wordt gebruikt door bedrijven, organisaties en personen die fysieke en mentale prestaties willen verbeteren, zoals zakenmensen, mensen in de zorg, studenten, muzikanten en artiesten. Daarnaast is het uitermate geschikt voor mensen die hun sportieve prestaties willen verbeteren. Neurofeedback zorgt voor optimale aandacht en concentratie, focus en stress bestendigheid op momenten waarop men moet presteren.

Neurofeedback is zeer effectief bij het behandelen van kinderen en (jong) volwassenen. Het is een instrument dat wordt gebruikt op scholen en in de algemene gezondheidszorg.

Neurofeedback is voor een ieder die verlichting zoekt van fysieke, mentale en emotionele klachten en symptomen.


Hoe verloopt een sessie?

null